1. példa. Egyéni vállalkozó interneten keresztül vásárol egy telefonkészüléket EU területéről. Az Egyéni vállalkozó rendelkezik EU-s adószámmal ezért a vásárláskor ezt közli az eladóval, és ezért nem számolja fel az ÁFA összegét az eladás során.ebben az esetben a számla értékére fel kell számítani a 27% áfa összeget, azt be kell két db bevallásba tenni, és befizetni.
    A vállalkozó ha véletlenül elfelejti megadni az EU-s adószámát akkor felszámítja az eladó az ottani ország ÁFÁ összegét, ( ami biztosan kevesebb mint a magyarországi 27%) ezért itt belföldön nem kell bevallani és megfizetni az áfát.
  2.  példa: Egyéni vállalkozó Facebook és Google oldalakon hirdet, és szintén így jár el, hogy megadja az EU-s adószámát ( azaz ÁFA nélküli számlát kap) akkor itt belföldön az áfa összeget ki kell számolni bevallani és megfizetni.

A fentiek alapján mégis kell könyvelő a  KATA adózást választó adóalanyoknak. Ki gondolná, hogy például egy telefonkészülék vásárlása a közösség területéről Egyéni vállalkozóként, ilyen teendőket von maga után.